Wat betekent het eigenlijk ?

Brocante woordenlijst

 

Wat is beboterd  ?

‘Beboterd' servies is zeer geliefd bij brocante verzamelaars, terwijl een ander het waarschijnlijk weggooit omdat het er ‘vies’ uitziet. 

Oud servies krijgt nogal eens een donkere kleur, het eerst meestal bij de randen en handvatten.

Door minuscule scheurtjes in de bovenlaag van het glazuur of porselein kunnen vet- en zeepresten onder de laag gaan zitten en op die manier het servies verkleuren. Hoe intensiever gebruikt, hoe donkerder het vaak is geworden.

 

Wat is een chip  ?

Wanneer we in servies wereld over een chip spreken bedoelen we een kleine, meestal ronde, beschadiging, vaak op een rand. Een chip is niks meer dan een klein stukje van het servies dat er door stoten afgetikt is.

 

Wat is craquelé  ?

Craquelé zijn hele kleine scheurtjes in een materiaal. Dit kan zijn bij porselein, maar ook op leer, schilderwerk etc. Het zijn geen echte beschadigingen, maar meer ‘materiaalmoeheid’.

In de brocante wereld wordt het vooral gebruikt bij servies, maar kan ook genoemd worden bij een kast in de originele verf of bijvoorbeeld een leren stoeltje.

Craquelé op servies is alleen in de bovenste laag (glazuur), het zegt niks over wel of niet waterdicht zijn.

 

Wat is damast  ?

Veelal wordt gedacht dat damast een stofsoort is. Officieel is damast echter een weeftechniek.

Vroeger was damast een zijden stof waar een patroon of tekening in geweven was met dezelfde kleur. Tegenwoordig bestaan er damasten tafellakens, bedlakens, theedoeken, etc. van katoen, linnen, wol, (kunst)zijde, etc. of een combinatie ervan.

 

Wat is een haarlijn  ?

Bij een haarlijn is er sprake van een onvolkomen breuk. Het is niet gebroken, maar het is absoluut de meest kwetsbare plek van het betreffende serviesdeel. Als er sprake is van bijvoorbeeld een waterkan, zal deze niet waterdicht meer zijn, maar heel langzaam uit de haarlijn druppelen

 

Wat is houtworm  ?

Houtwormen zijn insectenlarven die leven van hout. U kunt ze herkennen aan kleine ronde gaatjes in het hout. (Dit zijn de uitvliegopeningen.) Hierachter zitten hele gangen die ze gegraven en opgegeten hebben.

Houtwormen kunnen behoorlijk wat schade aanbrengen, het hout wordt steeds zwakker en zal uiteindelijk uit elkaar vallen. 

De gaatjes zegt niet altijd iets over de aanwezigheid van houtwormen, het kan er al tegen behandeld zijn en houtwormvrij zijn, of de larven zijn uitgevlogen en er zijn geen nieuwe gelegd, de gaatjes zijn echter dan nog wel zichtbaar.

Er zijn verschillende dingen aan te doen, maar raadpleeg bij grotere meubels of zeer kostbare spullen hiervoor een specialist.

Kleine voorwerpen zijn relatief gemakkelijk zelf te behandelen door ze in een plastic zak een week in de vriezer te stoppen .

 

Wat is een monogram  ?

Een monogram is een symbool dat bestaat uit een of meerdere letters en hierdoor herkenbaar zijn.

Ze werden vroeger met name veel gebruikt om bijvoorbeeld de maker/ontwerper zichtbaar te maken. Bijvoorbeeld op zilveren voorwerpen.

Ook werd heel veel linnengoed op deze maniet gemerkt, van een simpel kruissteekje, tot prachtige grote borduurwerken. Linnengoed ging vroeger naar een wasserij en op deze manier kon men het linnengoed bij de juiste eigenaar terugbrengen.

Tegenwoordig wordt er in Nederland nog maar weinig linnengoed gemerkt, maar in bijvoorbeeld Zweden is het nog een populaire bezigheid.

 

Wat is patina  ?

Patina is officieel een aanduiding voor koperroest. Het geeft koper een doffe kleur door blootstelling aan lucht en vocht.

In de brocante wereld kan het gebruikt worden voor diverse producten, maar veelal metalen spullen.

Door aantasting van het materiaal is het dof en soms roestig geworden. Een geliefd proces bij brocante liefhebbers. 

 

Wat betekent sleets  ?

De uitdrukking ‘sleets’ wordt veel gebruikt in de brocante wereld.

Het betekent ‘versleten’ of ‘door slijtage aangetast’.

Sleets zilver is bijvoorbeeld een verzilverd product waar het zilverlaagje deels vanaf is gepoetst.

Het product is niet kapot, maar aan slijtage onderhevig, meestal door het gebruik ervan.

 

Wat is verzilverd  ?

Een verzilverd product heeft een (dun) laagje zilver en is dus niet van zilver.

De kwaliteit is zeer verschillend, net als bij zilveren producten.

Voor meer informatie verwijs ik u graag naar het internet, waar talloze artikelen bestaan over de verschillen tussen verzilverde producten.

 

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief, als er nieuwtjes zijn bent u als eerste op de hoogte .

Aanmelden

Weetje !!!!

Wij proberen zoveel mogelijk verpakkingsmaterialen te hergebruiken

Welcome to the website. If you want to order something from abroad and it is difficult because of the shippingcosts ( which are not shown), please send me an email and everything will be fine :-)
We keep the right to change the shippingcosts when they are higher then acspected. ( we always contact before)

© 2016 - 2024 Leuk & Landelijk | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel